Esref Armagan „láthatta” először az új Volvo S60 modellt

alt 

 

Esref Armagan török művész kivételes perspektíva- és formaérzékéről ismert. Ő volt a legelső nem Volvo-alkalmazott, akit a Volvo Cars meghívott Svédországba, hogy megismerkedjen, és egyúttal lefesse a még mindig titkos új Volvo S60 modellt.

 

Bár az autót csak 2010 tavaszán mutatják be, a művész alkotását a Facebook közösségi oldal tagjai már megtekinthetik. Van azonban egy szokatlan csavar ebben a történetben: Esref Armagan nem lát. 

Hogyan lehet az érdeklődést fokozni egy még be sem mutatott modell iránt? Ezt a kérdést kellett megválaszolnia a göteborgi Volvo Cars kommunikációért és közösségi oldalakért felelős igazgatójának, Lukas Dohle-nak és kollégáinak. A csapat azzal az ötlettel állt elő, hogy hívják meg Svédországba Esref Armagan világszerte ismert török művészt, hogy megismerhesse az új Volvo S60 modellt és fessen egy képet róla. Az S60 és a művész találkozását bemutató teljes videó megtekinthető a Volvo Cars Facebook-oldalán, a www.facebook.com/volvo címen, illetve a filmből egy rövidebb előzetes is látható a Youtube-on:  All-new Volvo S60 - Blind Preview 

„Mivel az autót magát csak a jövő évi genfi autószalonon vezetjük be, ezzel az egyedi megoldással egy különleges művész értelmezésében mutatjuk most be az új modellt” – mondta Lukas Dohle.

Esref Amargan a kezei és a többi érzékszerve segítségével tapasztalja meg a lefesteni kívánt tárgy alakját. Számos tudományos kísérletben vett már részt. A Discovery csatorna egyik megragadó dokumentumfilmjében például a torontói egyetemen tanító John Kennedy professzor mutatja be, milyen csodálatos érzékkel találja meg Esref a megfelelő perspektívát. A művész mindent megcáfol, amit a tudomány korábban a vak emberekről és érzékelési képességeikről tartott. Esref Armagan már mindenről festett képet: a történelmi jelentőségű épületektől a tengeri tájon át a virágokig, sőt még Bill Clinton korábbi amerikai elnökről is készített portrét.  

Azonban ez az első alkalom, hogy egy autót ábrázol a vásznon! „Megtiszteltetés volt számomra a felkérés, hiszen ez is igazolja, hogy művészként elismernek” – árulta el Esref Armagan.

alt
 

A Volvo Cars Göteborgban található Designközpontjában Esref Armagan találkozott a formatervért felelős igazgatóval, Peter Horburyval. A találkozó kiválóan sikerült, Peter Horbury kíváncsisággal és egyben örömmel mutatta meg a művésznek a féltve őrzött kincset. „Büszke vagyok az új Volvo S60 modellre. Még dinamikusabb és még egyedibben megformált, mint bármelyik korábbi Volvo – igazi szenvedélyes külsejű autó. Éppen ezért olyan izgalmas dolog új modellünk bemutatása egy igazán különleges embernek: egy vak művésznek” – fejtette ki Peter Horbury

Október 19-én vált elérhetővé 400 blog számára az az előzetes, amely egy pillanatra fellebbenti a fátylat az autóról. A videó megtekinthető a Volvo Cars saját Facebook oldalán is, ahol az érdeklődök megoszthatják egymással véleményüket. Az autórajongók arra is megkérhették Esref Armagant, hogy az autó megadott részleteit fesse le.

Október 26-án pedig a teljes film felkerült a Facebook közösségi oldalra. Ez az első alkalom, hogy a vak művész új Volvo S60 modellt bemutató művét megtekintheti a közönség.

„Óriási élmény Esref Armagannal dolgozni, mert ő fogyatékossága ellenére is valóban teljes értékű életet él. Az ő hozzáállása tökéletes példa arra, hogyan gondolkodunk mi az életről a Volvónál” – mondta Lukas Dohle.

 

 

Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
smaller | bigger

security code
Írd be a képen látható karaktereket


busy