10 éves a Volvo balesetszimulációs laboratóriuma

6575_1_5

A Volvo Cars Torslandában működő Bizonságtechnikai Központjának balesetszimulációs laboratóriuma idén lesz 10 éves.

 

A kiváló felszereltségű létesítmény első tíz éve alatt elvégzett közel 3000 teljes teszt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Volvo tulajdonosoknak biztonságosabb autójuk legyen. 

„Szinte az összes, közutakon előforduló helyzet és baleset előidézhető a laboratóriumban. Ezek elemzésével, majd új biztonsági technológiák kidolgozásával a balesetszimulációs laboratóriumban javítani tudunk az autók biztonsági szintjén, így azok biztonságosabbak lesznek a valós közlekedési viszonyok között is” – mondta el Thomas Broberg, a Volvo Cars vezető biztonsági tanácsadója.

2000 elején, amikor Svédország királya, XVI. Károly Gusztáv megnyitotta a Biztonságtechnikai Központot, ez volt az autóipar egyik legfejlettebb létesítménye, és e pozíciót az új eszközök és új teszt módszerek folyamatos bevezetésével sikerült is megőrizni az évek során. A legújabb bevezetett technológiát a nagysebességű kamerák jelentik, amelyek 200 000 képkockát képesek rögzíteni másodpercenként.

 

15295_1_5

 

„Az új kamerák kivételes megfigyelési lehetőséget nyújtanak az ütközések legkisebb részletekbe menő tanulmányozásához. De ami ennél is fontosabb, hogy számos miniatűr kamerával rendelkezünk, amelyek az autó belsejébe szerelhetők, így ezekkel rögzíthető, hogy mi történik a jármű kulcsfontosságú elemeivel” – fűzte hozzá Thomas Broberg.

 

Rögzített és mozgatható pályák

A balesetszimulációs laboratórium egy rögzített (154 méteres) és egy mozgatható (108 méteres) pályával van felszerelve. A mozgatható pálya szöge 0 és 90 fok között állítható. Ez lehetővé teszi olyan tesztek elvégzését, amelyek különböző baleseti eseményeket modelleznek a frontális ütközésektől kezdve az egymást különböző szögben eltérő sebességgel megközelítő járművek ütközésén keresztül az oldalütközésekig. Emellett az elkerülés és a becsapódás hatásának csökkentése is vizsgálható. A létesítmény jelenleg évi 400 teljes teszt elvégzésére képes.

 

A két pálya egy hat méter mély, plexivel borított akna fölött találkozik, ahonnan az ütközések alulról is filmezhetők. Az évek során a plexi számos jelentős töréstesztnek lehetett tanúja. 2003-ban például a Volvo Cars a Volvo S40 modell oldalütközés elleni védelmét a sajtó meghívott képviselői előtt úgy mutatta be, hogy a jelentősen nagyobb XC90 modellt 50 km/órás sebességgel futtatta neki.

 

7437_1_5

 

„Az 50 km/órás sebességgel ütköző járművek esetén 2,5 centiméteres pontossággal végezhetők el a tesztek, ami 2 ezredmásodpercnek felel meg. Összehasonlításképpen, az emberi szem pislogása körülbelül 60 ezredmásodpercig tart. Ez sokat elmond a laboratórium pontosságáról” – mondta el Thomas Broberg.

 

Töréstesztek ellenkező irányban

A töréstesztek mindkét pályán ellenkező irányban is elvégezhetők. A rögzített pálya végén egy betonfal található, amely számos teszthez használható, például a borulási tesztekhez vagy az ütközés elkerülését, illetve hatásának csökkentését célzó tesztekhez. A mozgatható tesztpálya végén a környező táj a balesetszimulációs laboratórium szerves része. Itt számos különböző típusú, a forgalomban megtalálható tárgyakkal végeznek balesetszimulációs teszteket.

 

A laboratórium ütközőtömbje 850 tonna tömegű. Légpárnás technológiával mozgatható. Emellett körülbelül 20 egyéb rögzített és mozgatható akadály található a Volvo Cars saját szigorú tesztelési módszereihez, illetve a számos hivatalos teszt követelményének kielégítéséhez. Ráadásul a laboratórium teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottain kívül egy körülbelül százfős csendes, bár hatékony gárda segíti a munkát: a különböző méretű és korú férfiakat, nőket és gyerekeket modellező tesztbábuk. A tesztbábuk olyan kifinomult mérőeszközök, amelyek kialakítása és beállítása az eltérő ütközési szituációkhoz igazodik.

 

„A világszínvonalú biztonságot kínáló autók kialakításához biztosítanunk kell, hogy a rendszereink különböző utasméretek, illetve eltérő sebességek és változatos közlekedési szituációk esetén is megfelelően működjenek. Az teszi különlegessé a Biztonságtechnikai Központunkat, hogy valós közlekedési szituációkból tudunk baleseteket reprodukálni. A balesetszimulációs laboratórium az ütközés elkerülését segítő technológiák ellenőrzésében is segítséget nyújt” – mondta Thomas Broberg. „Ezek elemzésével és az új biztonsági technológiák kidolgozásával a balesetszimulációs laboratóriumban javítani tudunk az autók biztonsági szintjén, így azok valós közlekedési viszonyok között is biztonságosabbak lesznek” – tette hozzá a szakember.

 

Világvezető kutatás

A Volvo S60 méltó példája a Volvo Cars és a Biztonságtechnikai Központ által végzett világvezető kutatásnak.

 

„A legújabb modelljeinkben a balesetek vagy sérülések esélye fele akkora, mint egy 1970-es Volvóban volt. Folyamatosan azon célunk elérésén dolgozunk, hogy 2020-ra senki ne haljon meg vagy szerezzen súlyos sérüléseket az új Volvo gépkocsikban. A balesetszimulációs laboratórium a fejlesztés központi része” – nyilatkozta Thomas Broberg.

Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
smaller | bigger

security code
Írd be a képen látható karaktereket


busy