A Volvo modellekben enyhülhetnek az allergia tünetei

Az asztmában vagy allergiában szenvedők számára nem sok biztonságos hely van a pollenszezonban. Egy Volvo modellel való közlekedés azonban megkönnyítheti az életüket.

 

„Az utastér levegőjének tisztítására felszerelt szűrők az allergiát okozó részecskéket is eltávolítják. Az ilyen autók használata ténylegesen megkönnyítheti a légzést az akut problémákkal küzdők számára” – nyilatkozta Andreas Andersson, a Volvo Cars allergiaenyhítő belterekért felelős vezetője.

 

A légtisztító szűrőknek két funkciója van: az egyik kiszűri a részecskéket, a másik pedig aktív szénnel van bevonva, ami semlegesíti a gázokat. Az utastérben található levegőt egy levegőminőség-figyelő rendszer felügyeli, amely méri a bejövő levegőben található gázok mennyiségét. Jóval azelőtt, hogy a koncentráció túl magasra emelkedne, a rendszer a vezető beavatkozása nélkül automatikusan leállítja a levegő befúvását az utastérbe. Ezért az autóban mindig tisztább a levegő, mint odakinn.

 

Automatikus szellőzés

Az autó tiszta levegőjének egyik fontos összetevője az automata szellőzőrendszer, amely a kinyitáskor kiszellőzteti az autót. E rendszer jelenleg a Volvo S80, XC60, V70, XC70 és S60 modelljeiben található meg, de fokozatosan minden modell felszereltségének része lesz.

A Volvo Cars az élen jár az allergiaenyhítő autók fejlesztésében. Az autóiparban egyedülálló módon a vállalat modelljeiben használt textilanyagok megfelelnek a szigorú Öko-Tex* szabványoknak, a bőrkárpit pedig teljesen krómmentes. Sőt, a fémbevonatú belső díszítőelemek nikkelszivárgása is minimálisra csökkent. Ennek eredményeképpen a kilenc különböző belső díszítéssel kapható öt Volvo modellben olyan kiváló minőségű a levegő, hogy a Svéd Asztma és Allergia Társaság szintén ajánlja őket.

 

Számos Volvo modell magas osztályzatokat kapott az amerikai Healthy Car nevű független szervezettől is, amelynek eredményei a járművekben található káros anyagokról végzett kutatásokon és tanulmányokon alapulnak.

 

„Tudjuk, hogy a nyugati világban élők 35-50 százaléka szenved valamilyenfajta túlérzékenységben vagy allergiában. Ez sokak számára súlyos probléma, ezért fontos, hogy autógyártóként tiszta környezetet biztosítsunk a járműveinkben” – mondta Andreas Andersson.

 

Szűrő az apró részecskék ellen

A Volvo Cars kutatói már olyan szűrők kifejlesztésén dolgoznak, amelyek a legapróbb részecskéket is ki tudják szűrni.

 

„A kis részecskék a legveszélyesebbek. Nem feltétlenül okoznak azonnali tüneteket, mint a nagyobbak, amelyektől kiújul az allergia. Azonban a kis részecskék hosszabb távon károsíthatják az egészséget” – zárta mondandóját Andreas Andersson.

 

Jan Olson, a Svéd Asztma és Allergia Társaság marketingigazgatója egyaránt hálás a szervezet és a Volvo Cars együttműködéséért és igen elégedett vele.

 

„Semmilyen negatív visszajelzést nem kaptunk a felhasználóktól, mióta meghatároztuk az allergia tüneteinek enyhítéséhez szükséges levegőminőség követelményeit, és számos Volvo modell igazoltan megfelel a szabványoknak. Ez azt jelenti, hogy jól határoztuk meg a szabványokat” – mondta el Jan Olson. „Nehéz pontos adatot mondani, de nem látunk arra utaló jelet, hogy enyhülne a probléma. És ez a szint nagyjából hasonló egész Európában” – tette hozzá.

 

„DRIVe – cél a záró kibocsátás”

Az allergiaenyhítő belső környezet kifejlesztése a Volvo Cars „DRIVe – cél a zéró kibocsátás” tervének része. A Volvo e stratégia szellemében olyan autók fejlesztését tűzte ki célként, amelyek egyáltalán nem bocsátanak ki a környezetre káros anyagokat és széndioxidot. Eddig Kína az egyetlen ország, amely törvényileg szabályozza az autók beltéri légminőségét. Japánban a belföldi autógyártókra vonatkozó szabályozás van érvényben.

 

Az IAQS (Interior Air Quality System), vagyis a belső levegőminőség-ellenőrző rendszer, az automatikus szellőzés és a kivehető szőnyegek mind részei a CZIP (Clean Zone Interior Package), azaz a tiszta belső csomagnak. Az IAQS a Volvo minden modelljébe tartozékként rendelhető.

 

A CZIP felszereltséggel rendelhető és a Svéd Asztma és Allergia Társaság által ajánlott Volvo Cars modellek:

Volvo S80

Volvo V70

Volvo XC60

Volvo XC70

Volvo S60 (a teszteket idén tavasszal végzik, de a modell ugyanazokat az előírásokat teljesíti, mint a többi ajánlott modell)

 

*Az International Oeko-Tex® Association 14 elismert európai és japán textilkutató és -tesztelő intézmény csoportja, amely független kísérleteket végez a káros anyagokkal kapcsolatosan.

Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
smaller | bigger

security code
Írd be a képen látható karaktereket


busy