Fejlesztés a vadbalesetek ellen

Fejlesztés a vadbalesetek ellenA Volvo Car Corporation új rendszerének fejlesztése, amely az úton észlelt állatok esetén figyelmeztet és automatikusan fékez, a következő lépést jelenti az aktív biztonsági rendszerek területén. Az új rendszer néhány éven belül piaci forgalomba kerül.

A vaddal való ütközés lehetőségét csökkentő biztonsági rendszerek fejlesztésére irányuló projekt a Volvo Car Corporation 2020-as jövőképének része, miszerint egy új Volvóban ülve senki ne veszítse életét, vagy sérüljön meg súlyosan. Az új rendszert a 2010-ben bemutatott ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer teljes körű automatikus fékezéssel és gyalogosészleléssel opció technológiájára alapozzák.

Kamera és infravörös fény

A rendszer két részből áll: egy radaregységből és egy infravörös kamerából, amely rögzíti a közlekedési helyzetet. Létfontosságú, hogy a rendszer a sötétben is működjön, mivel a legtöbb ütközés a vaddal alkonyatkor és hajnalban, illetve a sötét téli hónapokban történik. A kamera megfigyeli az előtte elterülő utat, és ha egy állat a megadott távolságon belül kerül, a rendszer hangjelzéssel figyelmezteti a sofőrt. Amennyiben a sofőr nem reagál a figyelmeztetésre, a rendszer automatikusan fékezni kezd.

„Az a cél, hogy a rendszer egy normális, vidéki országút sebessége mellett is működjön. Azokban az esetekben, amikor a rendszer nem tud a sofőrnek segítséget nyújtani az ütközés teljes elkerüléséhez, a rendszer elegendő mértékben lelassítja az autót ahhoz, hogy csökkentse az ütközés erejét, és segítse a súlyos sérülések elkerülését” – mondta el Andreas Eidehall, a Volvo Car Corporation aktív biztonsági rendszereinek szakértője.

Adatelemzés

A mérnökök számára nagy kihívást jelent, hogy megtanítsák a rendszert a különböző állatok felismerésére. A Volvo Car Corporation fejlesztőcsapata sok időt töltött egy szafariparkban, ahol az állatokról, illetve azok különböző viselkedési mintáikról digitálisan rögzített filmsorozatokat készítettek. A megfigyelések során főleg az őz- és szarvasfélékre (jávorszarvas, rőtvad, dámvad) összpontosítottak. Egy út mentén takarmányt terítettek szét, hogy odavonzzák az állatokat. Lassan haladva az úton rengeteg információt rögzítettek, melyeket később az érzékelő rendszer értékeléséhez és fejlesztéséhez fognak felhasználni. Az első fázisban a rendszer olyan nagyméretű állatokra fog reagálni, amelyeknél ütközés esetén fennáll a sofőr vagy az utasok sérülésének veszélye. Ilyen például a jávorszarvas, a dámvad vagy a rénszarvas.

Hatalmas veszélyt jelent a vaddal való ütközés

Számos autóvezető aggódik a vaddal való ütközés kockázata miatt. Jó okuk van erre, hiszen csak Svédországban évente több mint 40.000 balesetet okoznak ezek az állatok. A legnagyobb veszélyt a jávorszarvassal való ütközés jelenti.

„A jávorszarvassal való ütközésnél elég nagy esély van a személyi sérülésre, mivel ennél az állatnál gyakori, hogy fennmarad vagy átpördül az autó elején és szélvédőjén” – mondja Andreas Eidehall.

A projekt még csak egy éve vette kezdetét, és továbbra is rengeteg munka van hátra. Többféle technológiát elemeznek jelenleg, a szoftver fejlesztés alatt áll. Amíg a rendszer „megtanulja” felismerni a különböző állatokat, a döntéshozó mechanizmus fejlesztése is folyik, amely meghatározza, hogyan és mikor lépjen működésbe a védelmi rendszer.

„Baleseti statisztikáinkból látjuk, hogy ez egy fontos terület, amelyet kiemelt prioritásként kell kezelnünk. Ráadásul tudjuk, hogy a biztonsági rendszerek ezen típusára jelentős piaci igény van. Az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer teljes körű automatikus fékezéssel és gyalogosészleléssel opció bemutatása óta gyakran kapunk kérdéseket a vaddal történő ütközések elleni védelemről. Pár éven belül be fogunk mutatni egy piacképes rendszert” – foglalja össze Andreas Eidehall.

A vad okozta közlekedési balesetekkel kapcsolatos tények:


• 2010-ben Svédországban több mint 47.000 közlekedési baleset történt emiatt. (Forrás: Vad által Okozott Balesetek Svéd Tanácsadó Testülete).
• Körülbelül 7.000 olyan baleset történt, melynek során jávorszarvassal történt az ütközés (Forrás: Vad által Okozott Balesetek Svéd Tanácsadó Testülete).
• A Volvo baleseti adatbázisának statisztikái alapján a jávorszarvassal történő ütközéseknél nagy a személyi sérülés veszélye.

A Főútvonalak Biztonságáért Felelős Amerikai Biztosítási Intézet által összeállított statisztika alapján az 1993-tól 2007-ig terjedő időszakban 2.499 ember hunyt el állatok miatt bekövetkezett balesetben. A jelentésből az is kiderül, hogy a vad miatt bekövetkező balesetek száma novemberben majdnem 30 százalékkal nő. Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb biztosítási vállalata, a State Farm jelentése szerint 2003 és 2008 között 14,9 százalékkal nőtt azok száma, akik vad miatt bekövetkezett balesetek után nyújtottak be kártérítési igényt.

Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
smaller | bigger

security code
Írd be a képen látható karaktereket


busy