Legutolsó hozzászólások

A vadonatúj XC90: Az IntelliSafe újítások

A vadonatúj XC90: Az IntelliSafe újítások könnyűvé és biztonságossá teszik a körülményes parkolást és szűk manőverezést
• Automatikus parkolás merőlegesen és párhuzamosan is
• A vezető felülnézeti képet kap az autóról

A modern autóvásárlók okos funkcionalitások iránti elvárásait követve a vadonatúj XC90 számos innovatív megoldást vonultat fel a fokozott ügyességet igénylő parkolási helyzetek és a szűk helyen történő manőverezések megkönnyítésére.

IntelliSafe - Volvo XC90

Az IntelliSafe támogató technológiák magukba foglalják a Park Assist Pilot megoldást, amely mostantól már merőleges parkolásnál, valamint párhuzamos parkolóhelyre történő beállás és kiállás esetén is rendelkezik az automatikus tolatás funkcióval. Az XC90 a nagyméretű központi képernyőn felülnézetből jeleníti meg az autó környezetének 360°-os madártávlatú képét.
„Számos kutatóintézeti tanulmány tárta fel, hogy a megkérdezett autóvezetők kétharmada kellemetlennek találja a szűk parkolási helyzeteket. A kiterjesztett Park Assist Pilot és a madártávlat funkció adottságai kellemesebben, precízebben és biztonságosabban kezelhetővé teszik ezeket az egyébként igencsak stresszes helyzeteket.” – mondja Dr. Peter Mertens, a Volvo Cars kutatási és fejlesztési részlegének alelnöke.
A továbbfejlesztett Park Assist Pilot mind a párhuzamos, mind pedig a merőleges parkolással megbirkózik, átvéve a kormánykerék működtetését, így a vezetőnek csak a sebességváltó kezelése és a sebesség szabályozása marad. 

 

Ultrahangos érzékelők térképezik fel a parkolóhelyet


IntelliSafe - Volvo XC90A parkolási manőverezés az autót körbevevő tizenkét ultrahangos érzékelőből beérkező információkon alapul. Amikor a vezető egy párhuzamos parkolási helyzetben bekapcsolja az érzékelőket, az autó oldalán található érzékelő elkezdik keresni az üres parkolóhelyeket. Amint az autó hosszát legalább húsz százalékkel meghaladó üres teret észlelnek, hangjelzéssel és a képernyőn megjelenő szöveges üzenettel is jeleznek a vezetőnek. Merőleges parkolásnál az autó szélességét legalább egy méterrel meghaladó térre van szükség. Ezután a műszerfal kijelzőjén lépésről lépésre lebontott szöveges üzenetek és animációk adnak útmutatást a vezetőnek egészen a parkolás befejezéséig.


Felülnézeti, madártávlati kép az autóról


A vadonatúj XC90 a 360°-os Surround View funkcióval is rendelkezik, amely egy autó feletti pontból biztosít madártávlatú áttekintést az autó környezetéről.
Ezt a madártávlatú képet négy halszem-optikás kamera biztosítja, amelyeket az autó elején a két visszapillantó tükörbe, illetve az autó elején és hátulján a rendszámtáblák alá építettek be.A 360°-os Surround View funkció egyéb, az autó elejéről, hátuljáról és az oldalakról szolgáltatott képekhez is kényelmes hozzáférést biztosít a vezetőnek.

IntelliSafe - Volvo XC90„A 360°-os Surround View funkció kivételesen hasznos olyan helyzetekben, amelyekben a vezető közvetlen rálátása akadályba ütközik. Ilyen lehet például a kihajtás a nem látható oldalsó akadályokkal teli szűk helyről, vagy a tolatás egy utánfutóhoz vagy lakókocsihoz közelítve.” – mondja Dr. Mertens. „A 360°-os Surround View az olyan parkolási helyzetben is nagyszerű támogatást nyújt, amikor fontos, hogy az autó valamennyi része a parkolóhely felfestett vonalai között maradjon.”

 

 

Keresztirányú forgalomra figyelmeztetés


A vadonatúj XC90 kivételes IntelliSafe megoldásai között megtalálható a Kitolatást segítő rendszer (Cross Traffic Alert) funkció, amely különösen hasznos, ha nagyobb autók takarásából szeretne a vezető kitolatni a parkolóból. Hangjelzéssel és a képernyő közepén megjelenő figyelmeztetéssel riasztja a vezetőt, ha az autó bármelyik oldalán 30 méteren belül keresztirányú forgalmat észlel.

 

Kis- és nagyfelbontású fotók, videók itt találhatók:

  • ftp.volvomedia.hu
  • User: wvolvome2
  • Pass: fpdH3Gei