Negyven éve a biztonság szolgáltatában

A Volvo Car Corporation balesetkutató csapata 40 éve dokumentálja és elemzi a Volvo autókat érintő közlekedési baleseteket. Az évek során bemutatott biztonsági rendszerek közül nem egy a balesetkutató csapat lenyűgöző adatbázisából szerzett tudásra épül.

A balesetkutató csapat tevékenységét egy forradalmian új találmánynak köszönhetően kezdhette meg. 1966-ban járunk – csupán néhány évvel azután, hogy Nils Bohlin, a Volvo mérnöke feltalálta a hárompontos biztonsági övet, és a Volvo alkalmazni kezdte azt minden modelljének első ülésein. A biztonsági öv forgalmi balesetekben betöltött szerepének mérésére egy éven keresztül minden balesetet megvizsgáltak, amelyben Volvo járművek érintettek voltak. A biztonsági öv jelentős, 50 százalékos sérüléscsökkentő hatást mutatott.

 

A Volvo mérnökei felismerték, hogy a jövő jobb és a biztonságosabb modellek fejlesztéséhez nagyon fontos megérteni, hogy a baleset során mi történik az autóval és a benne ülő utasokkal. Az első magot elvetették, majd 1970-ben felavatták a Volvo Cars saját balesetkutató csapatát.

Az események sorozatának értelmezése

A ma használt módszer ugyan az évek során finomodott, de továbbra is valódi balesetek adatait használják fel.

„Fel kell tételeznünk, hogy ügyfeleink nem mindig úgy cselekszenek, ahogy elvárjuk tőlük. Különböző helyzetekben eltérően reagálnak. Ezért kell megértenünk, hogyan gondolkozik a vezető, és hogy ez miként befolyásolja az események sorozatát a valódi balesetekben” – magyarázta a kutatóegység tagja, John Fredrik Grönvall.

A balesetkutató csapat két fő vonalon dolgozik. Egyrészt mélyreható tanulmányokat készítenek egy-egy balesetről, amelyek információkat biztosítanak az autó védelmi rendszereinek működéséről, valamint a balesetet szenvedő személyek sérüléseiről.

Másfelől széles körű statisztikát vezetnek, amely lehetővé teszi, hogy megjósolják egy-egy balesettípus bekövetkezésének valószínűségét. Ennek a tudásnak köszönhetően alakítható ki a fontossági sorrend az új autómodellek fejlesztése során.

Az összegyűjtött adatokat a Volvo Cars biztonsági központjának személyzete, a mérnöki részlegek specialistái, valamint egészségügyi szakemberek is elemzik.

Amióta az egység megkezdte működését, 40 000 olyan balesetet gyűjtöttek össze, amelyben Volvo is érintett volt, emellett 2100 mélyreható, átfogóan dokumentált elemzést végeztek. Ennek eredménye egy értékes adatbázis, amely alapul szolgál az új autók fejlesztése során.

A töréstesztek laboratóriumának tíz éve

A balesetkutató csapat és a Volvo Cars biztonsági központja közösen ünnepelnek – ez utóbbi fennállásának tízedik évfordulóját. 2000. március 29-én XVI. Károly Gusztáv svéd király avatta fel a központot, amely a mai napig az egyik legfejlettebb ilyen jellegű intézmény a világon.

Megalapítása óta a laboratóriumban minden új Volvo modell 100-150 különböző törésteszten esik át, amelyek során különböző baleseti helyzeteket tesztelnek, ám emellett mielőtt az autót fizikai valójában létrehoznák, már prototípusként több ezer tesztet végeznek rajta virtuális szimulátorokban.

2000-es felavatása óta a laborban körülbelül 3000 fizikai töréstesztet bonyolítottak le. A tesztek célja annak ellenőrzése, hogy a jármű különböző biztonsági rendszerei az elvárásoknak megfelelően működnek-e együtt, és hatékony védelmet nyújtanak-e mindenkinek az autóban, függetlenül az utasok méretétől, a jármű sebességétől és a különböző baleseti helyzetektől. A tesztek a balesetkutató csapat által végzett kutatómunkát egészítik ki.

Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
smaller | bigger

security code
Írd be a képen látható karaktereket


busy