Szállításra kész a Volvo C30 DRIVe Electric elektromos autó

elektromosc30Úgy néz ki, mint egy hagyományos Volvo C30-as, és pontosan ugyanolyan biztonságos, kényelmes és tágas. A különbség mindössze annyi, hogy ezt a modellt kizárólag villanymotor hajtja, így az autó egyáltalán nem szennyezi kipufogógázzal a levegőt, és akár 150 kilométeres távolság megtételére is képes egyetlen feltöltéssel. A Volvo C30 DRIVe Electric projektet óriási nemzetközi figyelem övezi. A Volvo Cars számos lehetséges tengerentúli ügyféltől kapott megkeresést, és az első értékesítési szerződést már alá is írták.

A Volvo Cars elektromos hajtású autók fejlesztésére irányuló projektje jelenleg nagyjából 250 járművet fog össze. Az első tíz C30 DRIVe Electric autó a Göteborg Energi energiaszolgáltatóhoz kerül, a szállítás 2010 őszén kezdődik.

„Eddig rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk a piac részéről. Amennyiben az igény továbbra is ilyen jelentős lesz, természetesen bővíteni fogjuk a gyártást” – mondta Lennart Stegland, a Volvo Cars különleges járművekért felelős részlegének igazgatója.

Amennyiben a Volvo C30 DRIVe Electric feltöltését megújuló energiaforrásokból származó elektromos energiával végezzük, a gépkocsi használata gyakorlatilag nem jár széndioxid-kibocsátással. A jármű egyetlen feltöltéssel akár 150 kilométeres távolság megtételére képes.

„Ez messze meghaladja az európai autósok 90%-ának napi futásteljesítményét. Az autó így teljesen kielégíti egy átlagos család mindennapi utazási szükségleteit” – tette hozzá Lennart Stegland.

A villanymotor a motorháztető alatt található, hasonlóan a belsőégésű motorral szerelt autókhoz. A Volvo C30 DRIVe Electric hajtásáról egy lítium-ion akkumulátor gondoskodik, amely hagyományos hálózati konnektorról tölthető. A teljesen lemerült akkumulátor feltöltése körülbelül nyolc órát vesz igénybe.

A gépkocsi 130 km/h-s maximális sebesség elérésére képes, és 10,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre.

Az elektromos hajtású autóké a jövő

Az elektromos áram rendkívül jó „üzemanyag” a személyautókhoz. A villanymotorok hatásfoka nagyságrendekkel jobb a belsőégésű motorokénál, ami azt sugallja, hogy a jövőben egyre több elektromos autó jelenik majd meg, hiszen az üzemanyagárak folyamatosan emelkednek, és a CO2-kibocsátást is egyre szigorúbban szabályozzák.

„2020-ra várhatóan a svéd utakon futó autók nagyjából 5-10%-a elektromos hajtású lesz. Reményeink szerint a 2020-2025 közötti időszakra 3-10%-os piaci részesedést tudnak elérni az elektromos autók az EU-országokban. Az eltérő piaci körülmények eltérő előfeltételeket teremtenek” – mondja Lennart Stegland.

A megszokott biztonság

A Volvo Cars a hajtáslánc típusától függetlenül minden egyes modelljétől ugyanazon magas biztonsági előírások teljesítését várja el. A Volvo legfőbb célja mindig is az emberi életet megóvó biztonság garantálása volt, amelyhez a hátteret a valós balesetek alapos megismerése és elemzése adja. Ezenfelül az átfogó, részben virtuális, részben a Volvo fejlett baleset-szimulációs laboratóriumában elvégzett tesztek szintén hozzájárulnak a minél biztonságosabb járművek kifejlesztéséhez – mindezt azzal a céllal, hogy a C30 DRIVe Electric ugyanolyan biztonságos legyen, mint valamennyi Volvo emblémát viselő gépkocsi.

Hozzászólások (1)Add Comment
SirSultan69
...
Írta: SirSultan69, 2010 December 18,
lájklájk

Szólj hozzá Te is!
smaller | bigger

security code
Írd be a képen látható karaktereket


busy