Bemutatkozik az "Egy tonna élet" környezettudatos családja

Egy tonna élet családLindell család csatlakozott az „Egy tonna élet” projekthez, így ők azok, akik mostantól környezettudatos faházban élnek, elektromos autóval közlekednek és fejlett, energiatakarékos megoldásokat használnak. Az „Egy tonna élet” projekttel az A-hus, a Vattenfall és a Volvo Cars célja a gyakorlatban bemutatni, hogy miként folytathat egy család környezettudatos életmódot. A Lindell család által az „Egy tonna élet” életmód folytatásához használt technológiák és megoldások már ma, vagy a nagyon közeli jövőben elérhetők lesznek.

„Az a célunk, hogy széles piaci közönség számára elérhető energiatakarékos faházakat gyártsunk. Egyre több ember számára kell megteremtenünk a környezettudatos életmód lehetőségét anélkül, hogy a kényelem, a funkció vagy a forma tekintetében kompromisszumra kényszerülnénk. Mi mindezt (egy jól szigetelt) tető alá hoztuk, és 2011. január végétől megkezdjük az ilyen típusú házak árusítását” – mondta el Peter Mossbrant az A-hus elnöke.

A családA családi ház terveit Gert Wingardh építész vetette papírra. Ő az, aki energiahatékonyabbá tette és formailag is izgalmasabbá varázsolta a fehér házat az ablak körüli, jellegzetes, kiugró keretekkel, a bejárati térben található szélfogóval és a nappali melletti nagy, integrált terasszal. A fekete tetővel és a déli tájolású napelemekkel együtt mindez egyedi karaktert biztosít a ház számára.

Zárt klímahéj, napkollektorok és napelemek


Az „Egy tonna élet” ház háromrétegű falai kiváló hőszigetelők és minimális a légáteresztésük. Egy másik fontos tényező a tető és az alapzat megnövekedett hőszigetelő képessége, valamint az energiafelhasználás csökkentését biztosító ablakok és ajtók.

BejáratA bejárati térben található szélfogó megakadályozza a nagy légmozgást a szabad tér és a ház belseje között. Ezáltal kellemesebb lesz a klíma a házon belül és csökken az energiafelhasználás is. Az ablakok kiugró kerete a nyári napsütésben árnyékot biztosít a szobákban, ugyanakkor télen, amikor a nap alacsonyan jár, beengedi a napenergiát a ház belsejébe. A jól szigetelt házban egy szellőztetőrendszer gondoskodik a friss levegőről, amely kiszívja az elhasznált, rossz minőségű levegőt és friss, temperált levegővel látja el a hálószobákat, a nappalit és más közösségi tereket. Az elhasznált levegő hőjét a rendszer újrahasznosítja.

Az épület fűtésszükségletét a beáramló levegő, a lakók testmelege, valamint a hőtermelő háztartási gépek jelentős mértékben biztosítják. Az alsó szintre padlófűtést is beépítettek. A tetőre és a déli homlokzatra felszerelt napelemek áramot fejlesztenek, amellyel biztosítható a kiegészítő fűtés és újratölthető az elektromos autó. A család által fel nem használt energiát a ház visszatáplálja az országos áramhálózatba.

Az autóbeálló tetején elhelyezett napkollektorok kielégítik a háztartás fűtés- és melegvízszükségletének jelentős részét április és október között. Ha a nap nem süt, és a tárolótartályokból is kifogyott az energia, a Lindell család a Vattenfall vállalattól szerzi be a megújuló forrásokból származó energiát.

Volvo C30 Electric – akár 150 km egyetlen feltöltéssel


Volvo C30A család Volvo C30 Electric elektromos autója csendes és egyáltalán nem bocsát ki széndioxidot, mivel megújuló energiaforrásokból származó árammal töltik fel. Ezen autóval is az elektromos autók népszerűsítése a Volvo Cars célja. Pontosan ugyanolyan kényelmes, tágas és biztonságos, mint a hagyományos C30-as. A különbség annyi, hogy a Volvo C30 Electric modell kizárólag elektromos hajtással üzemel. Az „Egy tonna élet” projekt lehetőséget biztosít a Volvo Cars számára, hogy megvizsgálja, miként illeszkedik az elektromos autó egy modern család életstílusába.

„E projekt óriási előnyöket jelent számunkra az elektromos autók folyamatban lévő fejlesztése terén. Olyan információkat szolgáltat, amelyekből kiderül, mi szükséges ahhoz, hogy vásárlóink az akkumulátorról hajtott autókat vonzó, költséghatékony, kellemesen vezethető és örömmel birtokolható terméknek tekintsék” – mondta Lennart Stegland, a Volvo Cars különleges járművek fejlesztéséért felelős részlegének vezetője.

A Volvo C30 Electric modellt hagyományos fali aljzatról tölthető lítium-ion akkumulátorok látják el energiával. Egy teljes feltöltés körülbelül nyolc órát vesz igénybe, és akár 150 kilométeres távolság megtételére elegendő.

„A 150 kilométer sokkal több, mint amit egy átlagos európai ingázó naponta autózik. Az „Egy tonna élet” projektben ez a hatótávolság lefedi a Lindell család szállítási igényeinek zömét” – fejtette ki Lennart Stegland.

Intelligens energiahasználati megoldások


A környezettudatos és energiatermelő háztartások fontos részét képezik az intelligens elektromos hálózatok fejlesztésének, amelyek ugyanakkor egy fenntartható társadalom lényeges elemei. A Vattenfall számos olyan projektben vesz részt, amelyek intelligens elektromos hálózatok és energiaellátási megoldások fejlesztéséhez kapcsolódva a villamosenergia-felhasználás felügyeletét és az energiahatékonyság növelését célozzák.

Intelligens energiahasználatEnnek eredményeképpen egyes háztulajdonosok egyszerre elektromosenergia-felhasználókká és kisüzemi energiatermelőkké válhatnak, például a napelemes technológia alkalmazásával. Az „Egy tonna élet” projektben a Vattenfall számos termékével vesz részt, többek között az Energy Watch megoldással, amely valós időben méri a család villamosenergia-fogyasztását.

„Segítünk a Lindell családnak figyelemmel kísérni a villamosenergia-fogyasztásukat, valamint segítünk a családtagoknak, hogy hatékonyan használják az elektromos energiát” – magyarázta el Torbjörn Wajlborg, a Vattenfall Norden elnöke. „Emellett dolgozunk az elektromos ellátórendszer továbbfejlesztésén is, hogy a napelemmel energiát termelő háztartások el tudják adni a felesleges energiát, amikor saját termelésük meghaladja az igényeiket. Ugyanakkor természetesen biztonságosan ellátjuk az ilyen családokat zöld forrásokból, például szél- és vízerőművekből származó árammal, ha éppen nem süt a nap.”

Környezettudatos döntések


Az élelmiszerek felelősek a háztartások ökológiai lábnyomának körülbelül negyedéért. Az ICA szupermarket-hálózat komoly lehetőségeket lát e területen a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, ha megfelelően átgondolt döntéseket hozunk.

„Nagy választékkal rendelkezünk helyileg előállított és termelt bioárukból. Az „Egy tonna élet” projektben való részvételünktől azt reméljük, hogy új lehetőségeket találunk vásárlóink bevonására és segítésére az egyszerű, mégis jelentős döntések meghozatalában, mind a boltban, mind a konyhában” – fejtette ki Maria Smith, az ICA környezetvédelmi ügyekért felelős igazgatója.

Energiatakarékos háztartási készülékek


Energiatakarékos háztartási készülékekA háztartási készülékek felelnek egy átlagos háztartás teljes energiafogyasztásának akár feléért, a villanyszámlát pedig jelentősen befolyásolja, hogyan használják a gépeket. Az elmúlt 15 évben a Siemens majdnem 80 százalékkal csökkentette készülékei energiaigényét, így azok energia- és vízfogyasztási értékei világszinten is vezetők.

„A célunk biztosítani, hogy a háztartások a jövőben ugyanolyan kényelmesen élhessenek, mint ma, ugyanakkor megfelelően óvják a környezetünket. A Lindell család által használt termékeken látszik, milyen messzire jutottunk már e téren. Abban is segítünk nekik, hogy háztartási készülékeiket a lehető legjobb módon használják” – mondta Martin Knobloch, a Siemens Home Appliances Northern Europe elnöke.
Hozzászólások (0)Add Comment

Szólj hozzá Te is!
smaller | bigger

security code
Írd be a képen látható karaktereket


busy