Legutolsó hozzászólások

Volvo DRIVe Powershift

Volvo Drive PowershiftVolvo DRIVe Powershift sebességváltós dízelmotorok a manuális változatokkal megegyező üzemanyag-fogyasztással.
A Volvo Car Corporation máris vezető szerepet tölt be az európai autógyártók között a széndioxid-kibocsátás csökkentésében, és a fejlődés két további lépéssel folytatódik:
•    Az 1,6 literes dízelmotor a Powershift automata sebességváltóval kombinálva már hasonlóan alacsony üzemanyag-fogyasztásra és széndioxid-kibocsátásra képes, mint a kézi váltóval ellátott DRIVe változatok.
•    Mindeközben a turbófeltöltéses 1,6 literes T3 benzines, manuális váltós motorok széndioxid-kibocsátása 135 g/km-re csökkent.

Az új lehetőség, a négyhengeres, 1,6 literes (115 LE) dízelmotor és a hatsebességes Powershift sebességváltó ötvözése a Volvo S60, V60, V70 és S80 modelleknél érhető el.

„Most először sikerült lecsökkenteni az automata sebességváltós változatok üzemanyag-fogyasztását a manuális változatok szintjére. Ez figyelemreméltó eredmény az erőátvitellel foglalkozó szakembereink részéről” – mondta Peter Mertens, a Volvo Car Corporation kutatási és fejlesztési részlegének alelnöke.

Az 1.6D motoros, Powershift váltós Volvo S60 üzemanyag-fogyasztása 4,3 l/100 km, széndioxid-kibocsátása 114 g/km. Az ugyanilyen motorral és váltóval szerelt Volvo V60, V70 és S80 fogyasztása 4,5 l/100 km, széndioxid-kibocsátásuk pedig 119 g/km. Az alacsony fogyasztási és kibocsátási szint számos technológiai fejlesztés eredménye. A Volvo mérnökei:
•    csökkentették a sebességváltó alkatrészei közti súrlódást,
•    módosították a motort és a váltót vezérlő szoftvereket, illetve
•    minden elektromos rendszert alacsonyabb energiaigényre optimalizáltak.
•    A Start/Stop rendszer pedig már gurulás közben leállítja a dízelmotort (5 km/óra alatt).

 

 

Benzines T3 140 g/km alatt

A Volvo „DRIVe – cél a zéró kibocsátás” programja a benzinmotorokat érintő fejlesztéseket is magában foglalja. A Volvo S60 és V60 modellekben elérhető négyhengeres, 1,6 literes T3 motor (150 LE) optimalizálásával a motorszakértők sikeresen csökkentették az S60-as modell üzemanyag-fogyasztást 5,8 l/100 km-re, ez az adat pedig 135 g/km széndioxid-kibocsátásnak felel meg.

A közvetlen befecskendezéses, Powershift automata váltóval kombinált T3 motor adatai a Volvo S60 esetén 7,1 l/100 km és 164 g/km.

„A széndioxid-kibocsátás 140 gramm alatt tartása fontos, mivel ez a legtöbb flottavásárló által elvárt szint. Ezt sikerült is megoldanunk a T3 változatban számos apró, de fontos fejlesztéssel. Optimalizáltuk a sebességváltó csapágyazását is a maximális üzemanyag-hatékonyság érdekében, mindezt a motorjellemzők gyengítése nélkül” – mondta Peter Mertens.

Európában vezető a széndioxid-kibocsátás csökkentése terén
A Volvo Car Corporation az európai autógyártók között a széndioxid-kibocsátás csökkentésében betöltött vezető szerepét az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (European Federation for Transport and Environment, T&E) éves felmérése igazolja. A Volvo 2010-ben túlszárnyalta Európa nyolc legnagyobb autógyártóját a széndioxid-kibocsátás nem kevesebb, mint 9 százalékos csökkentésével.

„Ez a kiváló eredmény a „DRIVe – cél a zéró kibocsátás” program égisze alatt meghirdetett elkötelezett környezetvédelmi törekvéseink eredménye. Kutatási költségvetésünk egyharmadát a széndioxid-kibocsátás csökkentésére különítettük el. Az új, hamarosan megjelenő, és kizárólag négyhengeres motorokat tartalmazó Volvo Environmental Architecture (VEA) motorcsalád biztosítja majd, hogy az üzemanyag-takarékosság terén le tudjuk győzni a legelszántabb kihívóinkat is” – mondta Peter Mertens.

A sajtóközleményben található leírások és tények a Volvo Cars nemzetközi autóválasztékára érvényesek. Előfordulhat, hogy egyes bemutatott jellemzők külön választhatók. A járművek specifikációi országonként eltérhetnek és külön értesítés nélkül módosulhatnak.