Legutolsó hozzászólások

85 éves a Volvo

85 éves a Volvo. Ugyanaz az autó, ugyanazon a helyen - 85 évvel később.Az első sorozatban gyártott Volvo modell 1927. április 14-én gördült le a gyártósorról a Göteborg melletti Lundby üzemben. 85 évvel később a Volvo Group a világ egyik legnagyobb haszongépjármű gyártójává vált, a Volvo Car Corporation pedig közel 500.000 személyautót értékesít évente.

1927. április 14-én, 10 órakor Hilmer Johansson kereskedelmi igazgató vezette ki az első sorozatban gyártott ÖV4 modellt a göteborgi Lundby gyár kapuján. Most 85 évvel később, a Volvo születésnapját megünnepelve ugyanez a jármű teszi meg ismét ezt az utat. A kocsiban Stefan Jacoby, a Volvo Car Corporation elnök-vezérigazgatója és Olof Persson, a Volvo Group elnöke ül majd.

 


„Ez egy fantasztikus autó, amely ugyanakkor nagyon jól mutatja mennyi minden változott az elmúlt 85 évben” – mondta Stefan Jacoby, aki nemrég mutatta be a vadonatúj Volvo V40 modellt a Genfi Autószalonon.

 

A Volvo Group és a Volvo Car Corporation hosszú közös múlttal rendelkezik. 1927-ben, a két vállalat közös elődjének születésekor sokan még szkeptikusak voltak, hiszen az alapítók – Assar Gabrielsson és Gustaf Larson – egyike sem rendelkezett kellő tapasztalattal az autógyártás területén. Az első esztendőben mindössze 300 személyautó talált gazdára, a következő évben azonban fellendült az üzlet, miután elkezdődött a Volvo teherautók és buszok gyártása is.


A Volvo hamar felismerte, hogy a siker titka az exportban rejlik. „A gyökereink mindig is nagyon fontosak voltak számunkra. A Volvo Group 120.000 munkatársából közel 30.000 dolgozik Svédországban, de eladásaink 95 százaléka exportra készül” – mondta Olof Persson. A Volvo Car Corporation esetében 21.500 alkalmazottból 14.500 dolgozik Svédországban, miközben az eladások 87 százaléka Svédországon kívül történik.

85 éves a Volvo1990-ben a személyautókat gyártó részleg kivált a Volvo Groupból. Azóta a két vállalat külön utakon járva éri el sikereit. A Volvo Car Corporation a prémium szegmens egyik meghatározó résztvevője, amely az elmúlt évben közel 450.000 személyautót értékesített a világ 120 országában. Ezek közül a legnagyobb az Amerikai Egyesült Államok piaca. A Volvo Group a Volvo, Renault, Mack és UD márkanevek alatt kamionokat, buszokat és építőipari gépeket gyárt. Emellett hajtásrendszereket szállít a hadi- és kereskedelmi hajóiparnak, valamint motoralkatrészekkel látja el a repülőgépgyártókat. 310 milliárd svéd koronás forgalmával a Volvo Group a világ második, Svédország legnagyobb nehézgépjármű-gyártó vállalata. A Volvo Group a világ 11 országában üzemeltet gyártóegységeket és járműveit 190 országban értékesíti.

A Volvo születésnapja alkalmából a Volvo Múzeum április 14-én számos programmal készül Göteborgban. Amennyiben az időjárás engedi, a városközpontban régi és új autók részvételével látványos felvonulás lesz látható.

A sajtóközleményben található leírások és tények a Volvo Cars nemzetközi autóválasztékára érvényesek. Előfordulhat, hogy egyes bemutatott jellemzők külön választhatók. A járművek specifikációi országonként eltérhetnek és külön értesítés nélkül módosulhatnak.