Legutolsó hozzászólások

A vadonatúj Volvo XC90 világpremierje

Hónapok óta tartó találgatások érnek véget, amikor a Volvo Cars ma, 2014. augusztus 27-én leleplezi a vadonatúj XC90 modellt, teljesítve azon ígéretét, hogy olyan, látványában szembetűnő, prémium minőségű, hétüléses sport-szabadidőautót mutat be, amely világviszonylatban is kiemelkedő biztonsági jellemzőkkel, új hajtáslánc-technológiákkal, valamint az erő, az üzemanyag hatékonyság és a mindent felülmúlóan kidolgozott utastér páratlan kombinációjával rendelkezik.

 

A 11 milliárd dolláros beruházási program részét képező, három év munkájával megvalósított új XC90 a Volvo történetének új fejezetét nyitja meg. Az autó magán hordozza a jövőbeli formatervezési irányvonal jegyeit, új technológiák széles skáláját egyesíti, és az SPA variálható padlólemez technológia alkalmazásával készül.

„A történelmünk során ez a nap a legfontosabbak között szerepel. Nemcsak egy autót bocsátunk útjára, hanem magát a márkanevet is újraindítjuk. Ez a nap a vállalatunk új korszakát nyitja meg. Az XC90 az elkövetkező években megjelenő izgalmas autók portfoliója előtt kövezi ki az utat.” – mondta Håkan Samuelsson, a Volvo Car Group elnök-vezérigazgatója.

A Volvo új arca

A 87 éves történelem meghatározó napját szimbolizálja, hogy az új XC90 az elsők között viseli a cég új és feltűnő fém márkajelzését, amelyben az ikonikus nyíl elegánsan igazodik a hűtőrácson átlósan végigfutó vágáshoz. A T-alakú „Thor kalapácsának” is nevezett LED-es nappali menetfényekkel együtt a fém márkajelzés a soron következő generáció Volvóinak teljesen új, megkülönböztető és magabiztos arcát vezeti be.
Később a teljes kínálatban is megjelenő fontos formatervezési vonások közé tartozik a sajátos elrendezésű nagyobb motorháztető, az új formájú hátsó lámpákhoz kapcsolódó övvonal és az élesebbé tett vállak.

Oldalról szemlélve vizuálisan még izmosabb hatást kelt a 22 collos méretig választható keréktárcsák széles kínálata.
Az általános benyomás mind a külsejét, mind pedig az utasterét illetően szorosan kapcsolódik a svéd életstílus kulcselemeihez: a tágas térhez, a fény ünnepléséhez és a jó közérzet kereséséhez.” - mondja Thomas Ingenlath, a Volvo Car Group formatervezési alelnöke.


Az első kompromisszumok nélküli sport-szabadidőautó


Az XC90 a „Volvót a Volvótól” stratégia egyértelmű igazolása. A fényűző utastér, a sokoldalúság, a hatékonyság és a biztonság egyedülálló kombinációját képviseli, és a 2002-ben útjára indult eredeti XC90-hez hasonlóan új dimenziót visz majd a sport-szabadidőautók szegmensébe.
„Az SPA variálható padlólemez rendszernek köszönhetően kompromisszumok nélküli sport-szabadidőautót alkothattunk.” – mondja Dr. Peter Mertens, a Volvo Car Group kutatási és fejlesztési alelnöke. „A vezető parancsnoknak érezheti magát, a tágas utastér és a rugalmasság pedig egy kisebb és alacsonyabb autó mozgékonyságával és kifinomult kényelmével párosul. Az igazi vezetési élményhez kulcsfontosságú adrenalin löketet pedig a nagyszerű teljesítményt és az alacsony káros anyag kibocsátást egyszerre kínáló hajtásláncok biztosítják. És természetesen az XC90 a Volvo márkajelét hordozza, amely egyet jelent a világszínvonalú biztonsági követelményekkel.”

Az erő és az üzemanyag hatékonyság páratlan kombinációja

Az új XC90 a kétliteres és négyhengeres Drive-E motorok széles választékát kínálja, amelyek mindegyike a teljesítmény és az üzemanyag hatékonyság egyedülálló kombinációját kép- viseli.

A kínálat csúcsát képviselő XC90 „Twin Engine” változatban a kétliteres, négyhengeres kompresszoros és turbófeltöltős benzines motor elektromos motorral egészül ki, amelyben a mintegy 400 lóerős teljesítménnyel és 60g/km széndioxid (CO2) kibocsátással (NEDC) páratlan módon egyesül az erő és a tiszta működés.

A legátfogóbb biztonsági alapfelszereltség


A vadonatúj XC90 az autógyártásban jelenleg elérhető legátfogóbb és technológiailag legkifinomultabb biztonsági felszereltséget nyújtja már alapfelszereltségében is. Két világújdonságnak számító biztonsági megoldással is rendelkezik: az útelhagyást megakadályozó rendszerrel és az automatikus fékezéssel keresztező irányú forgalom esetén.
Útelhagyás esetén a vadonatúj XC90 észleli a történteket, és megfeszíti az elülső ülések biztonsági öveit, hogy biztonságos helyzetben tartsa az utasokat. A gerincsérülések megelőzése érdekében az ülés és az üléskeret párnái közti energiaelnyelő zóna fogja fel az autó kemény talajra érkezése során fellépő függőleges irányú erőket.
Az XC90 a világ első olyan automatikus fékezési technológiával felszerelt autója, amely automatikusan fékez, ha a vezető kikanyarodna egy közeledő jármű elé. Ez gyakori helyzet az olyan zsúfolt városi kereszteződésekben és autóutakon, ahol magasabb a megengedett sebesség.

A City Safety - a Volvo Cars automatikus fékezés funkcióinak gyűjtőneve - alapfelszereltség a vadonatúj XC90 modellben. Működése mostantól éjjel ill. nappal is kiterjed a járművekre, kerékpárosokra és gyalogosokra.


„Az új technológiák jelentős lépéssel visznek közelebb azon víziónk megvalósításához, hogy 2020 után senki ne veszítse életét vagy szerezzen súlyos sérüléseket egy új Volvóban utazva.” – mondja Dr. Mertens. „A biztonság kérdésében a kiindulási pontunk ugyanaz maradt, ami 87 éve is volt: a valóságos, életszerű helyzetekből indulunk ki. Tanulmányozzuk az adatokat, elemezzük a számokat és újítunk. Az eredmény pedig a valaha készült egyik legbiztonságosabb autó.”
A 2020-ra kitűzött vízió elérésében a Volvót három kiemelt terület – a biztonság, az internethez kapcsolódás és az autonóm vezetés – fejlesztései támogatják.
„Az XC90 modellünkkel megtettük az első lépést az önvezérelt autók felé. Az új funkció, amellyel az autó követi a sorban előtte araszoló járművet, radikálisan egyszerűsíti az ilyen helyzetek kezelését és fél-autonóm vezetési élményt biztosít.” – mondja Lex Kerssemakers, a Volvo Car Group termékstratégiai és gyártásirányítási alelnöke.


Fényűző utastér

Az XC90 utastere a legfényűzőbb, amit a Volvo valaha tervezett. A legszembetűnőbb jellegzetessége a tablet-szerű érintőképernyős középkonzol, amely az autó vadonatúj belső irányítórendszerének a szíve. A lényegében gombok nélküli rendszer segítségével a vezető teljesen új módon használhatja autóját és az internet alapú termékek és szolgáltatások széles köréhez férhet hozzá. A középkonzol ezen felül hozzájárul a modern, tágas és letisztult utastér megteremtéséhez.

„Az új utastér letisztult és áttekinthető, miközben azt a kifinomult önbizalmat és határozottságot sugározza, amelyet a sport-szabadidőautók vásárlói elvárnak. Az egyszerűség teljesen összhangban áll a skandináv formatervezési örökséggel. Nagyvonalú felületeket kínál, és lehetőséget teremt arra, hogy modern és fényűző módon felépített utasteret alkossunk.” – mondja Mr. Ingenlath.
Az új XC90 utastere olyan anyagokat vegyít, mint a puha bőr és a kézműves részletekkel gazdagított fa, vagy például az Orreforrs - a híres svéd üvegműves márka - kristályüveg gombos sebességváltója, és a gyémánt metszetű Start/Stop és hangerő-szabályozó gombok. A fejlesztési folyamat egészében kiemelt figyelmet kapott a kézművesség.

A nagyszerű hétüléses új, innovatív formatervezésű ülésekkel rendelkezik, amelyek a második és a harmadik sorban utazók számára további utasteret szabadítanak fel. A harmadik sor két, 170 centiméteres testmagasság alatti utasnak biztosít a kategóriában kiemelkedő kényelmet.

A világ legkiválóbb minőségű audio rendszereinek egyike


Az XC90 az autógyártásában elérhető legjobb minőségű audio rendszereinek egyikével rendelkezik, hiszen a Volvo Cars audio szakértői az elismert brit Bowers & Wilkins audio-eszközgyártóval egyesítették erőiket.

Az XC90 csúcskategóriájú rendszere 1400 wattos D osztályú erősítővel, 19 Bowers & Wilkins hangszóróval rendelkezik, közülük az egyik az első, autóba integrált és szellőztetett mélynyomó, amely lényegében az egész utasteret egyetlen mélynyomóvá változtatja. A legmodernebb hangfeldolgozó szoftverrel rendelkezik, amely a világszínvonalú élő előadásokélményét teszi elérhetővé az autóban.


Kiegészítők két fő téma köré csoportosítva

 

A vadonatúj XC90 a kiegészítők széles kínálatával választható, melyeknek köszönhetően a tulajdonos valóban személyre szabhatja az autóját. A külső stílust alakító kiegészítők két fő téma köré csoportosíthatók:
• Az Urban Luxury készletben a színre fújt karosszériát olyan fényes rozsdamentes-acél elemek egészítik ki, mint az elülső díszkeret, elülső és hátulsó fenéklemezek, oldalsó küszöblécek. Az elegáns megjelenést a 21 collos exkluzív fényes keréktárcsák teszik teljessé.
• A Rugged Luxury készlet fekete tech matte külső díszítőelemekkel, rozsdamentes fenéklemezekkel, megvilágított fellépőkkel és az integrált kipufogó csövekkel az XC90 sport-szabadidőautó masszív, robusztus megjelenését fokozza. Ez a változat egyedi 22 collos keréktárcsákkal rendelkezik.

Kis- és nagyfelbontású fotókat, videókat itt találtok:

  • ftp.volvomedia.hu
  • User: wvolvome2
  • Pass: fpdH3Gei